Přejít k obsahu Přejít k hlavnímu menu

HORNÍ SLAVKOV 30. ledna (VS ČR) – V pátek se v odpoledních hodinách ve věznici konalo druhé kolo volby prezidenta republiky. Z celkového počtu 613 odsouzených oprávněných volit, kteří byli na základě souhlasu zapsáni do zvláštního seznamu k volbám, svůj hlasovací lístek nakonec do schránky vložilo 374 odsouzených tj. 61 %.

Hlasování se uskutečnilo ve věznici v místnosti k tomu určené vybavené přenosnou volební schránkou a za dodržení zásady tajnosti hlasování. Nad průběhem voleb dohlížela tříčlenná okrsková volební komise, ustanovená Městským úřadem v Horním Slavkově. 

Počet odsouzených, kteří o volby projevili zájem, se nijak nezměnil od prvního kola. V prvním kole z celkového počtu 612 odsouzených oprávněných volit, nakonec odvolilo  372 odsouzených tj. 61 %. 

Právo volit není vězňům odebráno. Hlasovat mohou vězněné osoby, jež mají státní občanství České republiky a alespoň v druhý den voleb dosáhnou 18 let věku, mají platný občanský průkaz, popř. jiný doklad totožnosti a souhlasí se zapsáním do „Zvláštního seznamu voličů“.   

Volby ve věznici proběhly bez problémů.

mav

Fotogalerie

Sdílet článek

Facebook
Platforma X

Další aktuality v kategorii

Žádné aktuality nenalezeny.