Přejít k obsahu Přejít k hlavnímu menu

HORNÍ SLAVKOV 6. července (VS ČR) – Ve čtvrtek 30. června věznici navštívila poslankyně mj. členka podvýboru pro vězeňství Helena Válková a tajemník mandátového imunitního výboru Jan Čech.

Ředitel věznice Robert Frýdecký seznámil hosty s aktuálními podmínkami výkonu trestu a problematikou v zaměstnávání odsouzených.

Hlavním a nejdiskutovanějším tématem byla zejména oblast odborného zacházení a samotný proces resocializace odsouzených s dlouhodobými tresty, zejména pak tresty doživotní. Bylo konstatováno, že oproti přechozím letům, kdy byli doživotně odsouzení v podstatě ve věznicích separováni od ostatních odsouzených, je v posledních letech trendem jejich začleňování do běžných výchovných kolektivů či specializovaných oddílů, jejich zařazování do pracovního procesu v rámci střežených pracovišť a cílené programové zacházení, které však postupem času naráží na své limity ve výkonu trestu odnětí svobody, především na limity legislativní. V tomto směru by mohl být inspirací legislativní systém severských zemí. V této souvislosti se poslankyně Válková dotkla i problematiky institutu podmíněného propuštění doživotně odsouzených vězňů. 

Na závěr návštěvy měli členové delegace možnost prohlédnout si vybrané ubytovny pro odsouzené.

 

 

 

 

 

Fotogalerie

Sdílet článek

Facebook
Platforma X

Další aktuality v kategorii

Žádné aktuality nenalezeny.