Přejít k obsahu Přejít k hlavnímu menu

VŠEHRDY 18. dubna (VS ČR) – Co mají společného perníčky, čarodějnice a String Art? Zdánlivě nic, ale v kontextu Věznice Všehrdy jsou společným jmenovatelem odsouzení. V rámci programu zacházení nebo terapeutických aktivit si vězni zpříjemnili velikonoční svátky a připravují se i na pár dalších akcí.

Před Velikonocemi se dva odsouzení z oddílu mladistvých rozhodli, že sobě a spoluvězňům zpestří sváteční dny. Spolu s pedagogem volného času upekli a ozdobili perníčky, připravili jahodové řezy a upletli pomlázku. Zároveň si společně povídali o velikonoční tradici a dodržovaných zvycích.

Další dubnovou akcí je tradiční pálení čarodějnic, neboli Valpružina či filipojakubská noc. Tento neoficiální svátek slavili už pohané. Oslavovali tak definitivní konec zimy.  K tomuto svátku se však vázaly i lidové pověry, kdy plameny měly ničit zlé síly. Ty pak představovaly figuríny čarodějnic. Ne, že bychom se ve věznici chystali stavět ohnivé hranice. Odsouzení ze specializovaného oddílu se však rozhodli, že s přípravou akce pomohou místnímu obecnímu úřadu. Na zmíněné ubytovně se dali do práce a už mají hotovo. Vyrobili čarodějnici s koštětem a k tomu pavouky i netopýra.

Do třetice přináším opět informaci ze specializovaného oddílu. Jeden z odsouzených se věnuje umění s názvem String Art (česky by se název dal přeložit jako umění vyvazování nití na hřebíčky).  Je velmi zručný a trpělivý. Vytvořil už mnohé, např. věrnou maketu věznice nebo velkoformátový „nitěný“ obraz hlavy zebry. A o něj právě jde. Věznice jeho dílko přihlásila na výstavu vězeňského umění v polském Sztumu, která své brány návštěvníkům otevře v červnu. Odsouzení ze Všehrd se výstavy účastní pravidelně a jejich díla byla nejednou oceněna.  Jak to dopadne letos se dozvíme za několik týdnů.

var

Fotogalerie

Sdílet článek

Facebook
Platforma X

Další aktuality v kategorii

Žádné aktuality nenalezeny.