Přejít k obsahu Přejít k hlavnímu menu

Všehrdy 26. srpna (VS ČR) O šedesátiletém výročí Věznice Všehrdy v roce 2020 jsme již na webu psali, ale ještě jedna zmínka by neměla zůstat bez povšimnutí. V tomto roce se věznice také dočkala svého modelu, který vyrobili odsouzení ze specializovaného oddílu pro výkon trestu odsouzených s poruchou osobnosti a chování způsobenou užíváním návykových látek.

Jeho výroba nebyla vskutku jednoduchá a trvala 2 roky. Model věznice začal vyrábět jeden odsouzený ze specializovaného oddílu zhruba před dvěma roky. Když vyrobil tři objekty, byl soudem podmíněně propuštěn. Poté se o další výrobu modelu pokoušelo několik odsouzených. Protože však práce vyžadovala velkou zručnost a trpělivost, svou práci nedotáhli do konce. Dá se říci, že jejich pokusy nešlo do rozdělaného modelu použít.  K posunu došlo až před rokem, kdy se jeden z odsouzených výrobě modelu začal intenzivně věnovat. U díla strávil 7 měsíců a věnoval mu přibližně 800 hodin. Neměl to vůbec jednoduché, v průběhu práce musel často improvizovat. Nejvíce času mu zabrala výroba detailů a oken, protože měl velké prsty.

Prozatím je model věznice umístěn na terapeutické místnosti, ale brzy se dočká svého stálého místa na administrativní budově věznice tak, aby si ho mohli prohlédnout i návštěvníci, kteří do věznice přicházejí.

brv

Fotogalerie

Sdílet článek

Facebook
Platforma X