Přejít k obsahu Přejít k hlavnímu menu

Valdice, 22. prosince (VS ČR) – Pro většinu z nás jsou vánoční svátky tím nejkrásnějším obdobím v roce, za mřížemi, v nejpřísnější věznici v republice tomu tak ale není. Za valdickými mřížemi bude letos trávit 980 odsouzených.

Při procházce po chodbách ubytoven či vycházkových dvorech můžeme objevit i ozdobené stromečky nebo svícny, které alespoň lehce naladí kolemjdoucí na vánoční svátky. Odsouzení, kteří měli zájem, vyrobili přáníčka, která mohli poslat svým blízkým, Štědrý den ale stráví ve společnosti svých spoluvězňů. Své síly a znalosti mohou změřit po celé svátky v různých kvízech, stolním tenise, šachu.

Ke klasikám předvánočního času ve věznici patří už i předávání balíčků odsouzeným v rámci Školského vzdělávacího střediska ve Valdicích, které přebírají z rukou ředitele věznice Jiřího Macha, 1. zástupce ředitele Pavla Stindla a vedoucího ŠVS Zdeňka Bartoně. Tato tradice se může uskutečnit díky Vězeňské duchovenské péči a Nadaci ČEZ, která balíčky zajišťuje. Na otázku ředitele věznice, jaké je jejich největší přání, se nejvíce opakovalo, že si přejí zdraví. A to nejen pro sebe, ale i jejich blízké, a aby se už co nejdříve stabilizovala situace „venku“ a všichni žili v poklidu.

I za mřížemi zůstává nejsvátečnějším dnem, kdy odsouzení dostávají k večeři řízek a bramborový salát, ten Štědrý. Někteří si dokážou slavnostní atmosféru vytvořit i za mřížemi, nakoupí si ovoce, korpusy dortů, suroviny na chlebíčky nebo dostanou v balíkách od rodiny cukroví či další pochutiny. Na Silvestra pak dostávají k večeři veku, salám, balíček, ovoce a sušenky. Během roku jsou pevně stanovené časy ke sledování televizního programu, výjimka je právě přes celé svátky, kdy je povolen delší časový rozsah.

Nezbývá než popřát, aby odsouzení svátky zvládli v klidu a bez mimořádných událostí, aby i zaměstnanci, kteří budou zajišťovat veškeré nezbytné činnosti, měli tento sváteční čas poklidný.  

Fotogalerie

Sdílet článek

Facebook
Platforma X

Další aktuality v kategorii

Žádné aktuality nenalezeny.