Přejít k obsahu Přejít k hlavnímu menu

Školské vzdělávací středisko (ŠVS) ve Věznici Valdice, které je součástí Středního odborného učiliště Vězeňské služby ČR přispělo prezentací prací odsouzených na mezinárodní veletrh obranné a bezpečnostní techniky IDET. Tato akce je významnou přehlídkou obranných a bezpečnostních technologií ve střední Evropě s mezinárodní účastí vystavovatelů a odborných návštěvníků.

ŠVS má v nabídce svých kurzů i výuku programování a tisk na 3D tiskárně, který je v současné době perspektivní pro navrhování a prototypování různých výrobků. Vedoucí střediska Zdeněk Bartoň osvětluje, co to vlastně 3D tisk je:

„3D tisk je proces, při kterém se z digitální předlohy (3D modelu) vytváří fyzický model. Jednotlivé vrstvy materiálu se na sebe nanášejí metodou tavení nebo spékaní. Tento proces je také označuje jako aditivní výroba. Nezůstává téměř žádný odpadní materiál a možnosti tvarování jsou neomezené.“

Na výstavě si návštěvníci mohli prohlédnout natahovací autíčko, jehož tisk trval 59 hodin. Autíčko má plně funkční pružinu, jak jinak, než též vytištěnou. Spotřeba materiálu byla v celkové délce 152 metrů. Na pohonu se podílí tři ozubená kola. Při plném využití natažení pružiny je autíčko schopné ujet cca 5 metrů.

Pro odsouzené je výzvou naučit se programovat a vidět výsledek svého snažení. A to nejen na této tiskárně, ale třeba i při CNC obrábění, které se v tomto ŠVS též mohou naučit. Každá takováto znalost jim může po propuštění pomoci nalézt své místo na trhu práce.

Fotogalerie

Sdílet článek

Facebook
Platforma X