Přejít k obsahu Přejít k hlavnímu menu

VALDICE, 9. ledna (VS ČR) - Již téměř čtyřicet let patří neodmyslitelně do nabídky valdického Školského vzdělávacího střediska (ŠVS), které je součástí SOU Praha, svářečské kurzy a k nim zase patří čtyřiasedmdesátiletý Jan Palička, bez jehož neodmyslitelné pomoci a rad by z kurzantů nebyli svářeči. Po dalším kurzu si valdická legenda připsala na své konto dalších 12 úspěšných profesionálů, což v celkové bilanci činí již 336 absolventů.

Do svářečského kurzu se zapojilo celkem dvanáct odsouzených. Vybraní muži byli rozděleni po čtyřech na tři pracoviště, kde se pokoušeli zvládnout všechny dostupné svářečské metody: 111 – ruční obloukové svařování obalenou elektrodou, 135 –  obloukové svařování tavící se elektrodou v aktivním plynu (MAG) a 311 – svařování kyslíko–acetylenovým plamenem. Noví držitelé státního svářečského průkazu tak absolvovali ve dvaceti dnech celkem 180 vyučovacích hodin i závěrečné zkoušky, opět pod vedením zkušebního komisaře Jaroslava Doležala ze svářecí společnosti Česká Třebová, který ocenil připravenost valdických svářečů. „Byl jsem nyní na zkouškách ve škole v Pardubicích, ale zde předvedené sváry jsou souměrnější a kvalitnější. Jezdím sem rád, tady to ti chlapi totiž umí. Je vidět, že mají výborného učitele,“ pochválil komisař během zkoušek předvedenou dovednost. Jan Palička dodává: „Nejdůležitější je chtít. Když to člověk neumí, naučím ho to, ale když nechce, není mu pomoci.“

Devětapadesátiletý Dan z valdické zámečnické dílny absolvoval v loňském roce kurzy obloukového svařování a letos si k tomu přidal i plyn. „Svářečák využiji jak v trestu, tak i venku a je to určitá motivace a záruka pro spořádaný život,“ svěřil se Dan, který v civilním životě pracoval jako automechanik, ale věnoval se i stavařině jako klempíř na střechách. I jeho kolega z dílny František byl rád, že si mohl „svářečinu“ připomenout. „Venku jsem vedl firmu a stále bylo potřeba něco svařit. Svářečský průkaz jsem měl, ale protože jsem v trestu deset let, propadl a teď jsem všechno oprášil,“ zavzpomínal sedmapadesátiletý odsouzený. 

Kromě této základní nabídky svářečského kurzu se v závěru loňského roku uskutečnil v prostorách ŠVS i týdenní zaškolovací svářecí kurz metodou 135 – obloukové svařování tavící se elektrodou v aktivním plynu (MAG). „V žádném případě nejsme konkurencí zdejší vyhlášených svářečských kurzů zakončených vydáním státních svářecích průkazů, ale jsme jinou možností ke zvýšení profesních dovedností odsouzených s jiným zdrojem finančních prostředků. Absolventi kurzu Zaškolený svářecí pracovník mohou oficiálně svářet jako držitelé svářečských průkazů, ale s určitým omezením. Mohou provádět jen krátké sváry na materiálu bez tepelného zpracování, což pro běžnou práci stačí. Omezena je i platnost certifikátu, a to dva roky. Ve třetím a čtvrtém roce je pak možné požádat o obnovu,“ komentoval Pavel Procházka z neziskové organizace VOLONTÉ CZECH, o.p.s., která pilotní projekt, financovaný z Evropské unie (EU) provedla.     

Fotogalerie

Sdílet článek

Facebook
Platforma X

Další aktuality v kategorii

Žádné aktuality nenalezeny.