Přejít k obsahu Přejít k hlavnímu menu

SVĚTLÁ NAD SÁZAVOU 29. června (VS ČR) – Sedíme si za svým. Pod tímto tematickým názvem včera v podvečerních hodinách odehrála ve Věznici Světlá nad Sázavou kapela The Tap Tap svůj koncert. Vystoupení přihlíželo téměř 560 odsouzených žen a stovka zaměstnanců. Vše se odehrávalo pod širým nebem, během několika hodin vyrostla na vycházkovém dvoře stage typická pro běžné festivaly. Nebýt kulis ohradní zdi, jednotných mundúrů odsouzených žen a uniforem příslušníků vězeňské služby, chvíli by se i zdálo, že ani nejsme ve věznici. V rámci českého vězeňství se jednalo o zcela první koncert takovýchto rozměrů, ať už se jedná o počet vystupujících, počet diváků z řad odsouzených či zázemí pro uskutečnění koncertu.

Koncert úzce propojil handicapované s odsouzenými lidmi. Hlavní myšlenkou, která vedla k takovémuto unikátnímu projektu, byla skutečnost, že obě skupiny se často setkávají s tím, že na ně mnozí nahlížejí skrz prsty. U handicapovaných jde o postižení, naopak u odsouzených je problémem trestní minulost, kdy si mnozí myslí, že se vězeň nemůže polepšit. Ale jak lidé s handicapem, tak lidé s trestní minulostí mohou dosáhnout v životě něčeho velkého. „Společnost s nimi však nepočítá,” říká Šimon Ornest, kapelník The Tap Tap. A tím vznikl ojedinělý hudební projekt. „Členové The Tap Tap orchestru spolu s odsouzenými ženami z naší věznice společným koncertem projevili svůj zájem o rovnocenné místo ve společnosti. Chceme všem ukázat, že s dostatečnou podporou mají lidé s trestní minulostí velkou šanci na normální spokojený život tak, aby zbytečně neohrožovali další možné oběti trestných činů. Toto téma rezonuje s myšlenkou projektu Yellow Ribbon Run, kterým poukazujeme na to, že člověk, který se opravdu snaží žít lépe, si svou druhou šanci na slušný život na svobodě zaslouží. Pomůžeme-li společnými silami lidem s trestní minulostí, určitě se to vyplatí. Proto jsme také pozvali vězně z Kuřimi, kteří složili a v rámci koncertu zazpívali hymnu projektu Yellow Ribbon Run – a společně tak s The Tap Tap a světelskými ženami symbolicky žádali o druhou šanci za všechny odsouzené lidi, kteří opravdu chtějí začít znovu. Pevně věřím, že lidé venku naše netradiční snahy pochopí,“ popsala myšlenku hudebního projektu ředitelka Věznice Světlá nad Sázavou Gabriela Slováková.

Na pódiu při známém hitu „Řiditel autobusu“ nechyběl ani Xindl X, který je jeho autorem. Moderování koncertu se ujal Láďa Angelovič z The Tap Tap spolu s herečkou a zpěvačkou Ivou Pazderkovou. Jejich vstupy se nesly nejen v duchu vtipných glos, ale i těch k zamyšlení. Mimo druhé šance pro lidi s trestní minulostí neopomněli ani na zaměstnance věznic, kdy ocenili jejich náročnou práci.

Svojí osobní účastí koncert podpořili z Ministerstva spravedlnosti ČR náměstek Vladimír Zimmel a ředitel odboru Michal Špejra, z Vězeňské služby ČR generální ředitel Petr Dohnal, náměstek generálního ředitele Jaroslav Myšička, ředitelka Věznice Kuřim Zuzana Kalivodová, zástupce ředitele Věznice Odolov Daniel Vinkler a další. Mezi hosty nechyběli ani zástupci pořadatelů Yellow Ribbon Run – Probační a mediační služba ČR v čele s ředitelkou Andreou Matouškovou, zástupci organizace Rubikon Centrum spolu s ředitelkou Dagmar Doubravovou a zaměstnanci běžecké ligy RunCzech.

Vystoupení bylo v přímém přenosu vysíláno na ČT2 a na seznam.cz. Do světelské věznice z řad jejich diváků přišlo ke koncertu mnoho pozitivních reakcí, dokonce i od diváků ze Slovenska: „Pro mnohé nejsou vězni lidé. Vy jste úžasní, co pro ně děláte. Je málo takových jako vy.“

Poděkování míří k Šimonu Ornestovi a jeho týmu, mediálním partnerům Česká televize a Seznam a zaměstnancům světelské věznice, kteří se podíleli na náročné organizaci a bezpečnostním zajištění celého koncertu.

raj

Sdílet článek

Facebook
Platforma X