Přejít k obsahu Přejít k hlavnímu menu

SVĚTLÁ NAD SÁZAVOU 4. července (VS ČR) – Třetí ročník Yellow Ribbon Run je úspěšně za námi. Rok od roku se počty lidí, kteří vyběhli v tričku se žlutou stužkou a nápisem „Dejme vězňům druhou šanci!“, navyšují. Letos jich bylo téměř o osm desítek více než loni, konkrétně 446 běžců. Největší počet se tradičně zúčastnil posledního závodu Yellow Ribbon Run – O2 Pražské štafety 4x5km.

Každý, kdo oblékne tričko se žlutou stužkou, dává najevo, že mu není lhostejná budoucnost společnosti. Upozorňuje tím na skutečnost, že pokud pomůžeme lidem propuštěným z vězení získat práci a začlenit se zpět do běžného života, klesá pravděpodobnost, že znovu spáchají nějaký trestný čin. Veliké poděkování míří ke všem běžcům a partnerům, kteří se rozhodli – mnozí opakovaně – tuto skutečnost aktivně podpořit. Ve vězeňské službě potom patří na generální ředitelství a do věznic Kuřim, Brno, Světlá nad Sázavou, Nové Sedlo, Břeclav, Oráčov, Pardubice, Kynšperk nad Ohří, Vinařice, Rýnovice, Praha Ruzyně, Olomouc, Odolov, Znojmo, Liberec, Bělušice, Praha Pankrác, Hradec Králové, Ostrov a Stráž pod Ralskem.

Zajímavosti a fakta o Yellow Ribbon Run 2018

Yellow Ribbon Run 2018 vyvrcholil štafetovým závodem dne 13. června. Trička se žlutou stužkou se ve více než třítisícovém davu běžeckých nadšenců neztratila. Běžel v něm každý 10. účastník a žlutá stužka se tak stala nejpočetnější skupinou prvního dne štafetového závodu, když se na pětikilometrovou trať vedoucí pražským parkem Stromovka vydalo 340 běžců v 85 štafetových týmech. Nejlepší štafeta dosáhla cíle  ve skvělém čase 1:14:04 a díky tomu se umístila na celkovém 4. místě z 830 štafetových týmů.

Podporu Yellow Ribbon Run a jeho běžcům vyjádřil i kardinál Dominik Duka, který jim v osobním dopise požehnal. Požehnání před štafetovým závodem potom provedli generální sekretář Ekumenické rady církví Petr Jan Vinš a hlavní kaplan vězeňské služby Pavel Kočnar. Na místě podpořili běžce i zástupci ze zahraničí – prezident mezinárodní organizace ICPA, která sdružuje odborníky z více než 80 vězeňských služeb světa, delegace ze Singapuru, kolébky Yellow Ribbon Run, a zástupci vězeňské a probační služby z Irska, které má v plánu se českou podobu běhu se žlutou stužkou inspirovat a implementovat jej do svých podmínek. Pod hlavičkou Yellow Ribbon Run běžel ve štafetách i šestinásobný paralympijský vítěz a mistr světa v cyklistice Jiří Ježek spolu se svojí manželkou. Za Vězeňskou službu ČR se do štafet zapojilo 17 věznic a generální ředitelství v čele s náměstkem pro vzdělávání a odborné zacházení a náměstkem pro ekonomiku, investice a zotavovny.

Před startem štafet zněla areálem pražského výstaviště písnička o žluté stužce, kterou složila a nahrála kuřimská vězeňská kapela Wsedě. Profesionální verze vznikla v bezbariérovém nahrávacím studiu v Jedličkově ústavu ve spolupráci se Šimonem Ornestem z The Tap Tap a raperem Cocomanem.

Běžci se žlutou stužkou se zúčastnili v letošním roce ještě dalších 2 závodů, a to Sportisimo 1/2Maratonu Praha dne 7. dubna a Volkswagen Maratonu Praha dne 6. května:

  • Sportisimo 1/2Maraton Praha si zaběhlo 71 běžců. Nejrychleji půlmaratonskou trať v rámci žluté stužky pokořil zaměstnanec firmy Kostelecké uzeniny, které jsou zlatým partnerem Yellow Ribbon Run a současně zaměstnavatelem odsouzených. Do cíle doběhl za 1:19:20 na skvělém 131. místě z 10199 finišujících běžců. Zcela poprvé v historii vyběhli na trať pražského půlmaratonu i vězni. Bylo jich celkem devět a jeden z nich proběhl cílovou rovinkou jako druhý, když za nejlepším běžcem Yellow Ribbon Run zaostal o pouhé 3 minuty. Vězeňskou službu reprezentovalo 8 věznic a generální ředitelství.
  • Na trať Volkswagen Maratonu Praha se vydalo 35 běžců. Dva nejlepší běžce Yellow Ribbon Run dělila v cíli maratonu pouhá sekunda. Nejrychleji trasu dlouhou 42,195 km zaběhl zaměstnanec Probační a mediační služby ČR, a to jako 186. ze 7000 finišujících běžců s časem 2:59:11. Následoval jej zaměstnanec firmy Kostelecké uzeniny, zlatého partnera Yellow Ribbon Run, s časem 2:59:12 na 187. místě. Jako třetí ze žlutostužkových běžců a celkově 405. zdolal maratonskou trasu zaměstnanec Vězeňské služby ČR. Podařilo se mu to v čase 3:13:15. Vězeňskou službu mezi běžci zastupovalo 5 věznic.

Záštitu běhu se žlutou stužkou 2018 poskytli ministr spravedlnosti ČR, ministryně práce a sociálních věcí ČR, veřejná ochránkyně práv a předseda Výboru pro bezpečnost Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR. Partnersky jej potom podpořilo 30 firem. Celkem 18 z nich má zkušenosti se zaměstnáváním vězňů a vytváří 520 pracovních míst pro vězně a 265 pracovních míst pro bývalé vězně.

Těšíme se na viděnou v rámci čtvrtého ročníku Yellow Ribbon Run v roce 2019!

raj

  •  

Sdílet článek

Facebook
Platforma X