Přejít k obsahu Přejít k hlavnímu menu

Od září 2021 probíhá ve Školském vzdělávacím středisku Rýnovice roční kurz Obsluha CNC obráběcích strojů. Žáci, kteří se ho účastní, využívají při výuce nejmodernější technologické prostředky. Tyto znalosti a zkušenosti je přibližují k běžné praxi ve strojírenských podnicích a dávají jim možnost získat významně vyšší kvalifikaci v oboru.

V programu Solidworks modelují obráběné součásti, vytvářejí z nich výkresy v různých pohledech, nastavují a následně simulují pohyb nástroje či kontrolují programové výstupy pro CNC frézku. V ovládání CNC frézky zvládají její základní obsluhu, od nastavení nulového bodu nástroje přes výměnu nástrojů se změřením až k obrobení součásti. Žáci se také seznamují s programovacím jazykem obráběcího stroje, učí se vytvářet G kódy pro CNC frézku v závislosti na technický výkres. V praxi si simulací a obrobením polotovaru ověřují, jak se jim program povedl.

 

Součástí vzdělávání v učebním oboru Obráběč kovů jsou i základy modelování v programu Solidworks. Výsledky své práce potom žáci mohou vidět v reálném provedení díky 3D tiskárně, kterou je škola vybavena. Někteří žáci docházejí k samostudiu v programu Solidworks i ve svém volném čase. Jedním z nich je Martin, který popisuje tyto možnosti svými slovy: „Když chci najít dobrou práci, tak musím pro to něco udělat. Kreslení na počítači mě baví a všechno rychleji utíká. Tahle praxe mi jenom pomůže.“ 

 

Mgr. Roman Hlubuček
učitel-vedoucí ŠVS

Fotogalerie

Sdílet článek

Facebook
Platforma X