Přejít k obsahu Přejít k hlavnímu menu

V sobotu dne 17. listopadu se konala ve Věznici Rýnovice zajímavá akce pro rodiny s dětmi pod názvem Den s dítětem. Jednalo se o jeden z projektů Mezinárodního vězeňského společenství, který je rovněž podporován Ministerstvem spravedlnosti. Vybraní odsouzení tak  mohli  prožít mimořádný den se svými dětmi a partnerkami. Programu zúčastnilo 6 rodin, z původních 10 vybraných.

Akce probíhala od 9,00 do 16,00 hodin. Během této doby se našel dostatek prostoru pro přednášku a  klidný rozhovor partnerů. Děti zatím ve výtvarné dílničce, v kapli,  vytvářely, za pomoci dobrovolníků MVS, pedagoga volného času, vychovatelky i dvou výtvarně nadaných odsouzených, překvapení pro rodiče. Výsledkem byl velký plakát s nápisem „Jsme rodina“ a obrázek pro tátu. Poté následoval společný vydatný oběd, s jehož přípravou pomohl ochotný zaměstnanec kuchyně. Odpoledne rodiny společně věnovaly soutěžím a hrám. Nejvíce radosti měly děti z výher v tombole. Na akci byla po celou dobu přítomna i Mgr. Halfarová z PMS. Během dne zde navázala kontakt s jednou rodinou, která se ocitla ve finanční tísni a pokusí se zprostředkovat sociální pomoc matce. Všichni přítomní pak na konci vyplnili dotazník, ve kterém zhodnotili průběh akce a rovněž se mohli k akci vyjádřit přímo na místě. Radost dětí a  příznivé ohlasy rodičů byly pro pořadatele odměnou za vynaložené úsilí.

Je třeba zmínit, že pro Věznici Rýnovice nejsou tyto akce zcela nové. Již v minulosti probíhaly pod názvem „Jsme rodina“, vždy v půlročním intervalu, jako pilotní projekt věznice, který probíhal čtyři roky.

Mgr. Květa Jakubalová Kaplanka věznice

Sdílet článek

Facebook
Platforma X