Přejít k obsahu Přejít k hlavnímu menu

PŘÍBRAM 30. října (VSČR) - dne 18. října se v prostorách Věznice Příbram uskutečnil seminář vězeňských duchovních sdružených ve spolku Vězeňská duchovenská péče (odkaz na web: www.vdpcr.eu). Skupinu duchovních přijal na úvod jejich návštěvy ředitel věznice plk. Mgr. Jiří Purkart a shromáždění v kapli navštívila vedoucí oddělení výkonu trestu mjr. Mgr. Hana Melicharová. Semináře se také účastnili Petr Jan Vinš, generální sekretář Ekumenické rady církví v ČR, a Pavel Pokorný, 1. tajemník Synodního seniora Českobratrské církve evangelické.

Členy spolku jsou jak dobrovolníci z nejrůznějších církví, docházející do věznic a vazebních věznic v celé ČR, tak profesionální kaplani, zaměstnaní ve VS ČR. Smyslem semináře, každoročně pořádaného v některé z věznic v ČR, je pracovní setkání duchovních z různých církví a koutů České republiky, vzájemné předání zkušeností z činnosti, ale zejména také seznámení se s prostředím věznice, v níž je seminář pořádán. Základem exkurze po věznici, bývá vždy prohlídka místní kaple. Tak tomu bylo i ve Věznici Příbram, kde si na 30 účastníků semináře mělo možnost prohlédnout jak její interiér, tak zde umístěnou výstavu uměleckých fotografií M. Řehořové, pořízených během Noci kostelů ve Věznici Příbram v roce 2016 a 2017.

Pro účastníky semináře byla též zajištěna odborná přednáška psychologa věznice Mgr. Martina Kalouse na téma „Osobní spirituality jako kompasu lidského života“. Průvodcem v prostorách věznice byl vychovatel-terapeut SpO Bc. Roman Ostrýž. Předseda Vězeňské duchovenské péče Pavel Zvolánek ocenil závěrem možnost uspořádat letošní seminář s úspěchem právě ve Věznici Příbram.

Mgr. Vendula Glancová - kaplanka

Fotogalerie

Sdílet článek

Facebook
Platforma X