Přejít k obsahu Přejít k hlavnímu menu

OSTROV 16. listopadu 2022 (VSČR) Je pátek 11. listopadu 2022, nastal čas k besedě současných odsouzených s bývalými odsouzenými, kteří v rámci výkonu trestu absolvovali specializovaný program pro výkonu trestu odsouzených s poruchou osobnosti a chování, způsobenou užíváním návykových látek (dále jen SpO toxi). Je to již téměř 8 let, kdy byl z vězení propuštěn Jirka, a 4 roky, kdy opustil brány věznice Ondra. Daří se jim, zvládají abstinenci a vnímají potřebu podělit se o své zkušenosti s životem po propuštění. Proto jsme je mohli přivítat již na šestém ročníku setkávání s bývalými absolventy komunitně terapeutického programu.

Díky vstřícnosti a pochopení pro speciální zacházení ve výkonu trestu se tedy Jirka a Ondra mohli setkat s odsouzenými, se kterými dříve sdíleli stejný nebo podobný osud ztroskotance závislého na drogách, převyprávět své životní příběhy a upozornit na úskalí, které přechod do nového život bez drog přináší. Podělili se také o své zkušenosti, jak se s novou situací co nejlépe vyrovnat. Ondra se takové besedy před mnoha lety účastnil a získal motivaci změnit svůj život. Absolvoval zde ve věznici program SpO toxi a dnes dokončuje bakalářské studium na vysoké škole a jako adiktolog bude pomáhat mimo jiné také propuštěným pachatelům při návratu do běžného života.

      Besedy se aktivně účastnil i ředitel spolku Lighthouse pana Petr Schneedörfler, který směřoval přítomné odsouzené k připravenosti pro opuštění brány věznice a k přijetí odpovědnosti za své chování a jednání nejen v minulosti, ještě víc pak směrem do budoucnosti. Jirka a Ondra v průběhu besedy odpovídali na různé dotazy, padaly i velmi osobní otázky vztahující se k životu bez drog. Čas vymezený pro besedu rychle utekl a závěrečný potlesk byl poděkováním. Lze si jen přát, aby se setkání stalo poznáním možnosti změny k lepšímu skrze životní příběh Jirky i Ondry. Zároveň lze vyjádřit naději, že návštěva Jirky a Ondry dá životní sílu a povzbuzení těm, kteří už ví, a nebo těm, kteří ještě hledají.

                                                                                  

Fotogalerie

Sdílet článek

Facebook
Platforma X