Přejít k obsahu Přejít k hlavnímu menu

Ostrov, 15. března (VSČR) – Dnes obdrželi účastníci standardizovaného programu Finanční gramotnost a dluhové poradenství ve Věznici Ostrov certifikáty o jeho absolvování. Program probíhal od 22. září 2023 do 15. března 2024 pod vedením lektorky Simony Čepelákové.

Jednalo se o 4. běh standardizovaného programu ve Věznici Ostrov, avšak první tři probíhaly v rámci pilotního projektu Kontinuální práce se zadluženým klientem ve výkonu trestu odnětí svobody a po propuštění. Do programu bylo zařazeno 8 osob ze Specializovaného oddílu výkonu trestu pro odsouzené s poruchou osobnosti a chování STOP (Sebezkušenost – Trénink - Odpovědnost - Přijetí viny). Zadluženost vězeňské populace je vysoká – jen těchto 8 osob má zmapované dluhy na celkovou částku 6.080.000 Kč, která stále roste.

Účastníci absolvovali 18 hodin výuky v oblasti financí, která patří mezi klíčové oblasti zaměřené na kriminogenní faktory u osob ve výkonu trestu odnětí svobody. Cílem programu FGDP je prohloubit znalosti dotyčných v oblasti financí, naučit je zodpovědnému nakládání s dostupnými finančními prostředky, zvýšit úroveň jejich finanční gramotnosti, předcházet opakovanému zadlužování a naučit je řešit dluhy, uvědomit si vlastní rizika a ochránit tak sebe i svou rodinu.

Statistiky ukazují, že skoro polovina propuštěných, kteří absolvovali finanční gramotnost, svou zadluženost vyřešili nebo aktivně řeší a nenastala u nich recidiva. To jasně demonstruje přínos programu FGDP pro snižování kriminality a zlepšování životních podmínek propuštěných osob.

Fotogalerie

Sdílet článek

Facebook
Platforma X