Přejít k obsahu Přejít k hlavnímu menu

KYNŠPERK NAD OHŘÍ 23. července (VS ČR) - Muži z oddílu pro odsouzené věřící a odsouzené se zájmem o duchovní hodnoty se sešli ke společné bohoslužbě. Biblického zamyšlení, kdy Ježíš podává podobenství o boháči a Lazarovi (Lukáš 16, 19-31), na němž se svými myšlenkami a vysvětleními účastnili také odsouzení, vedla bývalá kaplanka věznice Juliana Hamariová.

Po modlitbách byli takřka všichni hosty Večeře Páně, jíž sestra Juliana vysluhovala. Po dialogickém kázání a společných modlitbách četla slova ustanovení Večeře Páně a soused sousedovi poté podával rozlámaný chléb a také pohárky vína. Jde o trochu jiný způsob slavení než v katolické církvi, i když poselství je vlastně stejné: být spojeni v jednom Těle (Kristově) a to Láskou.

Oddíl pro odsouzené věřící a odsouzené se zájmem o duchovní hodnoty plně funguje po více než roční přestávce z důvodu protiepidemických opatření. Jeho činnost byla zahájena tehdy zkušebně v červnu 2010, kdy se věznice inspirovala argentinskou trestnicí se 2500 vězni.

Současná kapacita oddílu je 55 míst. Odsouzení jsou tu ubytovaní společně vězni, kteří mají výrazně nižší tělesnou hmotnost, zjevně nízké rozumové schopnostmi, popř. jsou vytypováni jako možné oběti násilného jednání ze strany jiných odsouzených. Jedná se tedy o vězně, kteří jsou zjednodušeně řečeno nějak oslabeni. Na jeho činnosti se podílejí vychovatelé, speciální pedagogové, psychologové a sociální pracovnice.

Oddíl funguje obdobně jako jiné oddíly, nemá specifika, která by vyžadovala zvláštní režim. Duchovní působení na tuto skupinu vězňů má mít vliv na chování a vztah k hodnotám a jedním z ukazatelů je skutečnost, že odsouzení se chovají k sobě i k majetku mnohem ohleduplněji Čas trestu je pro odsouzené velkou příležitostí ke změně nejen životního pohledu, ale také života.

„Nic není bez problémů, ani zde to není jednoduché, ovšem je naděje na o trochu lepší fungování výkonu trestu a také na proměnu mnohých osobních náhledů a cest vnitřního obrácení. Lze aspoň trochu důvěřovat, že tato setkávání a přístupy jsou pomocí nejen odsouzeným, ale také pro společnost, která je tak lépe ochráněna, “ vysvětlil vězeňský kaplan Jaroslav Šašek.

Juliana Hamariová je farářkou Českobratrské církve evangelické, mj. má v církvi na starost Diakonii a dále pracuje jako mobilní ošetřovatelka postižených dětí i dospělých. Práce je to velmi náročná, avšak dobrovolné duchovní péče se nejen nevzdává, chce v ní dle možností dále pokračovat. Přítomna na dobrovolnické akci byla také možná adeptka pro duchovní péči - vedoucí studentského křesťanského společenství při Plzeňské univerzitě Lucia Daďovská.

JaSa,  peb

 

 

 

Fotogalerie

Sdílet článek

Facebook
Platforma X