Přejít k obsahu Přejít k hlavnímu menu

KYNŠPERK NAD OHŘÍ 16. června (VS ČR) – První odsouzení úspěšně absolvovali standardizovaný program Finanční gramotnost a dluhové poradenství a 15. června převzali certifikát o jeho absolvování.

Jedná se o zcela nový projekt vězeňské služby na podporu finančního a dluhového vzdělávaní odsouzených, který byl ve věznici zahájen v únoru letošního roku. Prvního běhu se zúčastnilo 8 vybraných odsouzených, kteří se chtějí orientovat ve svých dluzích, popřípadě chtějí tyto dluhy začít řešit. Je potřeba aktivní zapojení do vzdělávacího programu, pravidelná účast, spolupráce ve skupinových diskusích a úkolech, řešení domácích úkolů a dodržování společně stanovených pravidel. Všichni účastníci úspěšně absolvovali i závěrečný test a aktivitu tak úspěšně zvládli.

"Vzdělávací aktivita probíhala od poloviny února do poloviny června dvakrát až třikrát za měsíc po třech hodinách. Cílem je zlepšení finanční gramotnosti lidí ve výkonu trestu a jejich orientace při řešení obtížných životních situací spojených s neschopností splácet dluhy", sdělila sociální pracovnice Soňa Netíková. 

Předávání certifikátů se zúčastnil Petr Schnedeedörfler, předseda a ředitel spolku LIGHTHOUSE, který se podílel na nastavení uvedeného programu. Odsouzeným poskytoval rovněž individuální dluhové poradenství a besedoval s nimi o nejčastějších úskalích ve výkonu trestu i po propuštění, kterými bývají právě zejména dluhy, problémy se zaměstnáním i bydlením.

Spolek Lighhouse působí v českých věznicích už více než deset let, jeho zástupci pomáhají lidem ve výkonu trestu zorientovat se v záležitostech spojených s exekucemi, insolvencí aj. a také je řešit.

 

peb

 

Fotogalerie

Sdílet článek

Facebook
Platforma X