Přejít k obsahu Přejít k hlavnímu menu

BŘECLAV 9. dubna (VS ČR) – Z důvodu onemocnění COVID-19, které zasáhlo celý svět a proti kterému se mimo jiné chráníme nošením roušek, se dnem 24. 3. 2020 zahájila činnost šití roušek také v obou objektech naší věznice, do které se zapojilo celkem 28 vězněných osob. Odsouzení muži šijí nepřetržitě 7 dní v týdnu na 7 šicích strojích, po ušití každého kusu navazuje také jejich žehlení. Celkově k dnešnímu dni bylo ve Věznici Břeclav vyrobeno 4950 kusů roušek.

První zásoby samozřejmě zůstaly na půdě věznice, roušky byly rozděleny mezi zaměstnance a vězněné osoby, dále jsme předali roušky Městské policii Břeclav a justiční stráži v Břeclavi a Hodoníně. Věznice spolupracuje s vedením města Břeclavi, kdy zajišťujeme dodávky ušitých roušek na městský úřad. K dohodě došlo také s vedením městské části Brno-střed, prostřednictvím které jsme poskytli roušky do brněnských domovů důchodců a seniorům nad 75 let. Další spolupráce probíhá např. s nevládní neziskovou organizací Volonte Czech o.p.s., která pro tyto účely poskytla věznici nový šicí stroj a látky.

Další pomůcka, která dokáže omezit možné riziko nákazy, jsou průhledné ochranné štíty, proto jsme se kromě šití roušek pustili také do této výroby, kdy odsouzení začali z našich vlastních zdrojů štíty vyrábět. První kusy putovaly personálu našeho zdravotnického střediska. 

Kromě hmotné pomoci v podobě vyráběných ochranných prostředků lze tuto činnost také vnímat jako morální přínos pro samotné vězněné osoby, kdy si v tuto chvíli mohou uvědomovat důležitost mezilidské pomoci a vzájemné solidarity v rámci této reálné zkušenosti, kterou nastolila stávající situace, která se dotýká všech za zdmi věznice i mimo ni. 

Bc. Martina Michalicová

Fotogalerie

Sdílet článek

Facebook
Platforma X

Další aktuality v kategorii

Žádné aktuality nenalezeny.