Přejít k obsahu Přejít k hlavnímu menu

Naprosto ojedinělou výstavu s názvem Uzamčený svět pořádá v těchto dnech Teplická vazební věznice ve spolupráci s Českou televizí v budově jihlavského okresního soudu. Tématem výstavy je arteterapie, jako cesta k  pozitivní modifikaci hodnotových systémů odsouzených a tím i jejich resocializaci. Expozice je složena jednak z informačních tabulí, které představují teplickou věznici i jedinečné techniky používané při zacházení s odsouzenými, a také z uměleckých děl, které v rámci arteterapie tepličtí odsouzení vytvořili. K vidění jsou repliky děl slavných mistrů i originály, které se nechaly inspirovat díly předních světových impresionistů.

Výstava je pořádána v rámci konání Mezinárodního festivalu dokumentárních filmů Ji.hlava, na kterém byl také představen první díl z připravovaného dokumentárního seriálu České televize „Uzamčený svět“. Tento seriál se natáčel po dobu více než jednoho v teplické věznici a v současné době probíhá jeho technické zpracování v televizní postprodukci. Jeho odvysílání je plánováno na první polovinu příštího roku. Promítání prvního dílu seriálu si nenechalo ujít okolo pětiset diváků, kteří zároveň využili možnosti, v následující pódiové diskuzi vyzpovídat ředitele teplické věznice i realizační tým České televize. Dotazy směřovaly nejen k natáčení seriálu, ale řada z nich se týkala běžného života odsouzených a podmínek výkonu trestu odnětí svobody.

Slavnostní vernisáž, která výstavu odstartovala, se konala ve středu 25.10.2017 v 17:00 hod., za přítomnosti ředitele VV Teplice plk. Mgr. Petra Blažka, předsedkyně Okresního soudu v Jihlavě Mgr. Martiny Chlupáčkové, režiséra seriálu Bc. Karla Žaluda a těšila se značnému zájmu médií i veřejnosti.

Celá expozice je instalována na chodbách Okresního soudu v Jihlavě a veřejnosti je přístupná od 25.10.2017 do 31.11.2017 a to vždy ve všedních dnech, v čase 8 – 16 hodin. Vstup je zdarma, ale při vstupu do soudní budovy je třeba vždy předložit průkaz totožnosti a podrobit se kontrole justiční stráže.

Prohlédněte si informační leták výstavy Uzamčený svět. Podívejte se na stránky filmového festivalu.

kim

Sdílet článek

Facebook
Platforma X

Další aktuality v kategorii

Žádné aktuality nenalezeny.