Přejít k obsahu Přejít k hlavnímu menu

Ředitel Vazební věznice Ostrava započal tradici mezinárodního trojstranného setkání s kolegy Vazební věznice Czestochowa z Polské republiky (dále jen „VV Czestochowa“) a Ústavu pro výkon vazby a výkon trestu odnětí svobody Košice ze Slovenské republiky (dále jen „ÚVV a ÚVTOS Košice). Ve dnech 24. – 26.6.2015 přijali pozvání na oficiální návštěvu ředitel VV Czestochowa mjr. Mgr. Lukasz Górny a ředitel ÚVV a ÚVTOS Košice pplk. Mgr. Peter Gerbery se svými kolegy. Hlavním cílem návštěvy bylo zejména prohloubit spolupráci mezi organizačními jednotkami, která trvá s polskými kolegy 16 let a u slovenských kolegů proběhla první pracovní návštěva před 43 lety, dále pak získávání profesních informací a praktických zkušeností, především v oblasti bezpečnosti, penitenciárního zacházení s vězněnými osobami, výkonu služby příslušníků a srovnání podmínek výkonu vazby a výkonu trestu odnětí svobody.

Během třídenní návštěvy měli hosté z partnerských věznic možnost prohlédnout si ojedinělý projekt v Moravskoslezském kraji - Integrované bezpečnostní centrum. V dalším dnu pak navštívili Věznici Mírov. Vzhledem k rozdílným profilacím věznice a vazební věznice, měli hosté možnost porovnat rozdíly v zajištění bezpečnosti, ubytování a zaměstnávání vězněných osob. Zajímavá byla i prohlídka vzorového bytu, jehož vystavený nábytek vyrábějí vězněné osoby přímo ve Věznici Mírov. Kaplan vazební věznice Mgr. Václav Gandera zajistil pro kolegy z partnerských věznic prohlídku šikmého kostela sv. Petra z Alkantary, který je raritou na celém území České republiky.

Dne 26.6.2015 podepsal ředitel vazební věznice plk. Mgr. Roman Záhorský s ředitelem ÚVV a ÚVTOS Košice pplk. Mgr. Petrem Gerberym „Dohodu o spolupráci na období let 2015 - 2020“. Při této slavnostní příležitosti ředitel vazební věznice předal slovenskému řediteli pplk. Mgr. Petrovi Gerberymu a polskému řediteli mjr. Mgr. Lukaszovi Górnému Čestné medaile Vězeňské služby ČR, které na návrh ředitele vazební věznice udělil generální ředitel Vězeňské služby ČR brig. gen. PhDr. Pavel Ondrášek. Pro hosty bylo rovněž přínosné setkání s vedoucími pracovníky Vazební věznice Ostrava, se kterými měli příležitost podrobně porovnat činnosti jednotlivých oddělení.

Fotogalerie

Sdílet článek

Facebook
Platforma X