Přejít k obsahu Přejít k hlavnímu menu

OLOMOUC 24. července (VS ČR) – Úspěch kresby odsouzeného z Vazební věznice Olomouc vystavené na mezinárodní expozici v polském Sztumu.

V pátek 10. června byl v polském městě Sztum zahájen 32. ročník celopolské a 19. ročník mezinárodní výstavy vězeňského umění Sztum 2023. Českou republiku zde reprezentovalo 17 věznic, s uměleckými a výtvarnými díly 29 odsouzených mužů i žen. Cílem výstavy je popularizovat vězeňské umění jako prostředek resocializace, motivovat odsouzené i zaměstnance věznic k zájmu o umění, formou soutěže vyhodnotit uměleckou a výtvarnou úroveň jednotlivých prací a ocenit ty nejlepší.

Během slavnostního ceremoniálu ve Sztumském centru kultury byli oceněni nejlepší umělci. V kategorii zahraničních účastníků se na předních místech umístily Věznice Teplice, Kynšperk nad Ohří, Brno, Heřmanice, Olomouc, Rapotice, Všehrdy a Praha Ruzyně. Konkurence byla i v letošním roce velká. Své výrobky zde dále vystavovalo 128 vězňů z Polska, 8 odsouzených z Litvy, 7 vězňů z Německa a nově i 4 odsouzení z Francie. Celkem bylo do Sztumu zasláno více jak 2000 prací.

red

Fotogalerie

Sdílet článek

Facebook
Platforma X