Přejít k obsahu Přejít k hlavnímu menu

LITOMĚŘICE 14. června (VSČR) - v pátek 10. června byl v polském městě Sztum zahájen 31. ročník celopolské a 18. ročník mezinárodní výstavy vězeňského umění Sztum 2022. Českou republiku reprezentovalo 12 věznic, včetně Vazební věznice Litoměřice.

Cílem výstavy je popularizovat vězeňské umění jako prostředek resocializace, motivovat odsouzené i zaměstnance věznic k zájmu o umění, formou soutěže vyhodnotit uměleckou a výtvarnou úroveň jednotlivých prací a ocenit ty nejlepší. Konkurence byla v letošním roce velká. Své výrobky zde dále vystavovalo 130 vězňů z Polska, 13 odsouzených z pěti věznic z Litvy. Celkem bylo do Sztumu zasláno více jak 2000 prací.

Během slavnostního ceremoniálu byli oceněni nejlepší umělci. V kategorii zahraničních účastníků se na předních místech umístily Věznice Litoměřice, Teplice, Rýnovice, Heřmanice, Světlá nad Sázavou, Všehrdy a Brno.

Vazební věznici Litoměřice zastupovalo svými uměleckými díly hned několik dosouzených. Odbornou porotu zaujalo výtvarné dílo, které zhotovil odsouzený V.C., který vyrobil prostorový model sluneční soustavy z vosku, gratulujeme. Odborní zaměstnanci se zapojují vězněné osoby do tvůrčích činností. Díky nim mohou odsouzení, ale i obvinění nejen konstruktivně využít dobu strávenou ve věznici, pracovat na osobním rozvoji, ale i posilovat sebevědomí a správně a efektivně využívat volný čas. 

(JaK)

Fotogalerie

Sdílet článek

Facebook
Platforma X

Další aktuality v kategorii

Žádné aktuality nenalezeny.